Sunday, September 22, 2013

The Internet is Abuzz with Predictions of Haruki Murakami's Nobel Chances

During the last few days, when one Googles "Tsukuru Tazaki," a lot of articles appear about Haruki Murakami's chances for winning the Nobel Prize this year. He is rumored to be leading the list of contenders, followed by Joyce Carol Oates.

In the spirit of the international character of this blog, we thought it would be interesting to put links to and fragments of articles from sources we usually don't quote.  For instance, this Albanian source:Haruki Murakami kandidati më i mundshë për Nobel
20.09.2013 | 16:53

Edhe sivjet, shumë emra shkrimtarësh do të përmenden si kandidatë për ta fituar Çmimin Nobel për Letërsi. Haruki Murakami ka filluar të spikatet si kandidati më i mundshëm. Njëjtë si vjet. Kur s'fitoi.
Shkrimtari i famshëm japonez Haruki Murakami është favoriti kryesor për ta fituar Çmimin Nobel për Letërsi. Kështu vlerësojnë bastoret letrare.
Bastorja Ladbrokes ofron kuotën më të lartë për të (3-1). Pason shkrimtarja amerikane Joyce Carol Oates, pastaj hungarezi Peter Nadas, koreanojugori Ko Un dhe algjeriani Assia Djebar.
Murakami ka adhurues të shumtë në tërë botën dhe viteve të fundit rregullisht përmendet si fitues i mundshëm i Nobelit. Vitin e kaluar humbi nga shkrimtari kinez Mo Yan.

To read the whole article go to:

http://www.standardi.info/index.aspx?SID=13&LID=2&AID=119023&Ctype=1&ACatID=11And an article in Romanian:


Japonezul Haruki Murakami, favorit la premiul Nobel pentru literatură


Renumitul scriitor japonez Haruki Murakami este, din nou, favorit la premiul Nobel pentru literatură, potrivit rezultatelor anunțate, vineri, de casele de pariuri.
Site-ul Ladbrokes.com a afișat, vineri, o cotă de 3-1 în favoarea romancierului japonez la premiul care va fi anunțat, luna viitoare, în Suedia. În același top, Murakami este urmat de americanul Joyce Carol Oates, cu o cotă de 6-1 și de scriitorul ungar Peter Nadas, cu o cotă de 7-1.
Murakami a fost nominalizat în mod regulat pentru acest premiu în ultimii ani și a fost desemnat favorit, și anul trecut, în topul Ladbrokes, când premiul a fost câștigat de scriitorul chinez Mo Yan.
(...)
Romanul său în trei volume, ”1Q84″, are succes pe plan internațional, iar acum fanii așteaptă cu nerăbdare noul său roman ”Shikisai wo Motanai Tazaki Tsukuru to Kare no Junrei no Toshi” (trad. „Tsukuru Tazaki cel fără culoare și anii săi de pelerinaj”), ce va fi publicat anul viitor.
For the whole story go to: 

http://rnews.ro/2013/09/20/japonezul-haruki-murakami-favorit-la-premiul-nobel-pentru-literatura/


There are also articles in the Himalayan Times (the biggest Nepalese newspaper):
http://www.thehimalayantimes.com/fullNews.php?headline=Japan%27s+Murakami+favourite+for+Nobel+&NewsID=391534

and the Hindustan Times:
http://www.freenewspos.com/news/article/f/274473/today/japan-039-s-murakami-favourite-for-nobel-prize-again-hindustan-times

A Kenyan page published an article titled: Why Ngugi wa Thiong’o ‘won’t bag Nobel Prize’ 
explaining that Haruki Murakami and Joyce Carol Oates are this year's favorites. 

http://www.standardmedia.co.ke/mobile/?articleID=2000093695&story_title=why-ngugi-wa-thiong-o-won-t-bag-nobel-prize


Ngugi wa Thiong'o is a Kenyan-born writer, currently a professor of literature at University of California,  Irvine. No comments:

Post a Comment