Monday, April 29, 2013

A report about the book's release in Turkish


Japonların Murakami çılgınlığı

14.04.2013 00:46:59

Japon yazarın üç yıl sonra yazdığı yeni romanı ülkesinde 500 bin baskıyla piyasaya verildikten saatler sonra 100 binlik bir baskı daha yaptı.


Haruki Murakami’nin Japonya’da cuma günü piyasaya verilen yeni kitabı “Renksiz Tsukuru Tazaki ve Onun Hacılık Yılları”, kitabevlerinin önünde yüzlerce kişilik kuyruklar oluşmasına neden oldu.

Gazete ve televizyonlar, adı dışında içeriği son ana kadar gizli tutulan kitapla ilgili ilk değerlendirmeleri yayımlamak için yarışırken cuma sabahı Japon devlet televizyonu NHK’dan bir gazeteci “sürükleyici” kitabın yarısına geldiğini, Micniko Mamuro adlı bir kitabevi çalışanı ise birkaç saatte kitabın 370 sayfasını bir çırpıda okuduğunu söyledi.

Mamuro, kitabın arka fonunu Mart 2011 depremi, tsunami ve nükleer erimenin oluşturduğunu anlattı. Asahi Shimbun’a verdiği demeçte “Murakami’nin felaketle doğrudan yüzleştiği izlenimini edindiğini” belirten Namuro, “Kitap güçlü mesajlar ve yüreklendirici sözcüklerle dolu,” dedi.

Asahei Shimbun’da yayımlanan daha önceki bir değerlendirmeye göre roman, kaybetme ve yalıtılmışlık duygusunun üstesinden gelmeye çalışan bir adamın hikâyesini anlatıyor. Romanın kahramanı Tsukuru Tazaki lisede adları farklı renkleri temsil eden dört yakın arkadaş edinmiştir. Onun isminde ise renk yoktur ve üniversitede arkadaşları tarafından reddedilir. Artık 36 yaşındaki boş, renksiz hayatını gözden geçirmektedir. Kitap, “Tsukuru Tazaki, üniversitedeki ikinci yılının temmuzundan, sonraki yılın ocak ayına kadar çoğunlukla ölüm hakkında düşünerek yaşadı” cümlesiyle açılıyor.

Eleştirmen Chiaki Yoshimura, romanın Murakami’nin ünlü “1Q84”ünün “güçlü kişiliklerinden” yoksun olduğunu ancak hayatını geri almaya çalışırken geçmişinde maruz kaldığı travmaların üstesinden gelmeye çalışan Tazaki’yle empati kurduğunu” yazdı.

Reuters’ın haberine göre yayınevi Bungeishunjū’nun 500 binlik ilk baskısına piyasaya çıkışından sonraki saatler içinde 100 bin kopya daha eklediği kitabın Japonya’da listelerin ilk sıralarına yerleşmesi bekleniyor. Kitap halen Amazon.co.jp’nin çok satanlar listesinin en üst basamağına yükselmiş durumda.

Murakami’nin romanı hakkında önceden herhangi bir bilgi vermeme taktiği– “1Q84”ün 2009’da piyasaya çıktığı ilk ay 1 milyon satmasını sağlamıştı–daha önce eleştirilere neden olmuştu.

Kitabın kapağında yer alan bir alıntıda Murakami yeni romanın nasıl ortaya çıktığına kendisinin de şaşırdığını belirtiyor ve “Bir gün içimden geldi ve masama oturup bu hikâyenin ilk satırlarını yazmaya başladım. Sonra yaklaşık altı ay ne olacağını, ne tip insanların ortaya çıkacağını ve ne kadar süreceğini bilmeden yazmaya devam ettim,” diyor.

“Renksiz Tsukuru Tazaki”nin İngilizce çevirisinin yayın tarihi konusunda bir duyuru yapılmadı.
(Guardian)
http://kitap.radikal.com.tr/Preview/352320-yazdir

No comments:

Post a Comment